Monday, 7 March 2022

Ilmoittaudu mukaan YK:n maailman vesipäivän ja vesiviikon työpajoihin


Kestävän kehityksen tavoite 6  


Suomen UNESCO Baltic Sea Project -kouluissa vietetään 22.3.2022 YK:n maailman vesipäivää ja vesiviikkoa 21.—25.3.2022. Tämän teemapäivän ja -viikon tavoitteena on kiinnittää huomio YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 kohtaan kuusi: tavoitteena on taata vesi ja sanitaatio kaikille maailman ihmisille vuoteen 2030 mennessä. Tämän vuoden maailman vesipäivän teemana on tehdä näkymätön pohjavesi näkyväksi.


Työpajoja oppilaille eri kouluasteilla


Maailman vesipäivänä ja vesiviikolla on oppilaitoksille tarjolla työpajoja, joihin koulut voivat osallistua opettajien johdolla opiskelijaryhmiensä kanssa. Työpajoissa tutustutaan mikromuoviongelmaan, saadaan tietoa pohjavedestä ja tutustutaan UNESCO Saaristomeren biosfäärialueeseen pinnan alla ja pinnan päällä. Työpajoja voi liittää koulun oman MOK-viikon tai teemapäivän osaksi. 

Maailman vesipäivän ja vesiviikon työpajat toteutetaan virtuaalisesti Teamsissa. Työpajoja on niin peruskoulun ala- ja yläkoulujen kuin lukion opiskelijoille ja niitä toteutetaan suomen ja ruotsin kielellä sekä kaksikielisinä. Tarjolla on myös englanninkielinen Kun vesi loppuu -dokumenttielokuva.


Maailmankansalaisten tekoja 

Maailman vesipäivä ja vesiviikkoa tarjoaavat meille mahdollisuuden toteuttaa globaali- ja ympäristökasvatuksen tavoitteita UNESCO Baltic Sea Project -verkoston kouluissa. Maailman vesipäivän ja vesiviikon aikana ideoimme ja teemme myös yhdessä maailmankansalaisen tekoja, joilla edistämme YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteita. Samalla turvaamme pohjavesivaroja ja mahdollistamme luonnon monimuotoisuuden ja elämän säilymisen biosfäärialueella pinnan alla ja pinnan päällä. Työpajojen yhteydessä ja muillakin oppitunneilla syntyneitä ideoita Agenda 2030 -tavoitteiden toteuttamisesta voi postata UNESCO Baltic Sea project -koulujen maailmankansalaisten teot -Padletille osoitteessa: https://bit.ly/3t2oex2


Luonnon havainnointia

Huomaa erityisesti Vesipäivän ja Vesiviikon viettoon sopiva kansalaishavainnointitehtävä, jossa tehdään näkymätöntä pohjavettä näkyväksi. Toteutustavassa on useita vaihtoehtoja. Vanhempien opiskelijoiden kanssa voi lähteä luontoon etsimään lähteitä ja harjoitella paikannuksen tekemistä. Nuorempien oppilaiden kanssa onnistuu pohjaveden tekeminen näkyväksi piirrroksin tai pohjaveteen liittyen tarinoiden kerääminen.

Maailman vesipäivän ja vesiviikon tapahtumia ja ohjelmaa on suunniteltu Yhteinen Itämeri -hankkeen yhteydessä Vaasan lyseon lukion, Suomalaisvenäläisen koulun, Tuusulan lukion, Alppilan lukion, Helsingin kielilukion ja Oriveden lukion sekä Kellon koulun kanssa.  Lisäksi toimia on suunniteltu muiden UNESCO Baltic Sea Project -koulujen ja UNESCO-koulujen kanssa syksyn UNESCO-koulupäivillä ja Yhteinen Itämeri -kehittämisiltapäivän työpajoissa. Olemme onnistuneet osallistamaan kehittämistyöhön laajasti verkoston opettajia ja opsikelijoita.   

Ilmoittaudu mukaan maailman vesipäivän ja vesiviikon tapahtumiin tästä linkistä ke 16.3.2022 mennessä: https://forms.office.com/r/TEy0CvAH6u


Lue lisää Itämerenmaiden yhteisistä kansalaishavainnointitehtävistä ja osallistu opiskelijoiden kanssa


Mika Jokiaho
Yhteinen Itämeri -hankkeen koordinaattori